Når burde jeg komme i gang med fondssparing?
Et av spørsmålene jeg får oftest, både av medlemmer av en av fagforeningene i Akademikerne Pluss, og når jeg forteller hva jeg jobber med i et lystig lag, er en variant av spørsmålet i tittelen.
Aksjemarkedene svinger, noen perioder mer enn andre. Det kan virke overveldende å forsøke å finne ut av når man burde gå inn og ut av markedet. Man vil jo helst ikke flytte alle pengene man eventuelt har på sparekonto inn rett før et stort markedsfall, og man vil samtidig helst komme seg inn før markedet stiger markant, for å dra nytte av verdistigningen.
Det er to ting man kan si hvis man ser tilbake på aksjemarkedet: over tid har det lønnet seg å være i aksjer heller enn å ha penger på bankkonto, og det er tilnærmet umulig å time inn- og utgang av markedet. Derfor er mitt klare råd at dersom man ønsker å spare i aksjemarkedet så bør man spare jevnt og trutt, og man bør tenke langsiktig.
Kupert terreng har mest oppoverbakke
Om jeg hadde presentert deg for grafen under, og gitt deg alternativet om å spare 1000 kr månedlig i én av disse investeringene. Hvilken ville du valgt?
Nå tipper jeg at du allerede vet hvor jeg vil, og at du derfor litt mot instinktet velger den ruglete, rosa investeringslinjen. Denne viser utviklingen av den globale indeksen fra starten av 2007 og ut 2013. Mens den andre, lilla, viser en fast rente på 3% per år.
Bakgrunnen for at månedlig sparing i fond slår en bankkonto med 3% rente, er at du får kjøpt fondsandeler rimeligere hele veien mens markedet faller.
Lett å gå glipp av de beste dagene
Utfordringen for de som sitter på gjerdet er å forutsi når vendepunktet i økonomien kommer. Dette vil ofte komme mens de negative nyhetene fortsatt dominerer. Når skyene letter og det ser lysere ut er det ofte for sent og mange vil bli stående igjen på perrongen mens toget har gått. I tabellen nedenfor har jeg listet opp de ti beste dagene de siste 20 årene for amerikanske aksjer (S&P 500), fra 2002 til 2022. Slike dager vil vi ikke gå glipp av!
I tabellen over ser vi at de ti beste dagene i det amerikanske aksjemarkedet alle kom etter en periode med nedgang, først i forbindelse med finanskrisen i 2008/2009 og deretter i etterkant av pandemiutbruddet i 2020.
Månedlig sparing virker
Normalt sett stiger aksjemarkedet i ca. tre av fire kalenderår. En månedlig spareavtale er med å redusere risikoen på sparingen din. Da kjøper du fond både når markedet går opp og fondene blir dyrere, og når det går ned og fondene «er på salg». En fast spareavtale som får være i fred er derfor ofte den enkleste og tryggeste måten å ta del i den ekstra avkastningen som aksjemarkedet gir over tid, uten å måtte ta stilling til hvordan uroen i verden eller finansmarkedene vil spille seg ut de neste månedene.
Les mer om fordelene du får som medlem av en fagforening i Akademikerne Pluss her.