Vi undersøker 6 myter om fondssparing

Du har nok hørt at fondssparing er smart, men vi forstår at mange er usikre. Det er helt naturlig og i denne artikkelen skal vi undersøke de vanligste oppfatninger om fondssparing.

1. Fondssparing er risikofylt – Delvis feil

Fondssparing kan være risikofylt. Selv om du på sikt kan forvente en høyere utvikling enn bankkontoen er det eneste vi kan garantere at pengene vil svinge i verdi underveis. Du burde derfor ha tid til å sitte igjennom disse svingningene. Fondssparing anbefales derfor for de som kan spare i minimum 3-5 år. Hvis pengene har falt i verdi er beste du kan gjøre å sitte i ro, fordi alt av erfaring viser at utviklingen kommer tilbake.

2. Du kan tape alle pengene – Delvis feil

Det finnes fond hvor du tape alle penger i, men disse selges som regel av selskaper som ikke har tillatelse til å selge fond. Hvis du sparer i brede fond som investerer globalt skal det i prinsippet være umulig, fordi da må samtlige av verdens største selskaper gå konkurs over natten. Da har du trolig større problemer enn verdien på fondskontoen.

3. Indeksfond har lavere risiko enn aktive fond – Delvis feil

Fond er litt som mennesker, de er forskjellige. Det betyr at en slik generalisering er farlig, siden indeksfond også kan ha store svingninger. Et globalt indeksfond hadde for eksempel under finanskrisen falt med 50 %, men hadde tatt inn verdien etter 2,5 år igjen. Derfor burde du styre risikoen ved å inkludere andre former for fond eller bankkonto.

4. Miljøfond gir dårligere avkastning – Feil

Igjen, alle fond er forskjellige. Derfor avhenger det av fondet du kjøper. Mange eksperter mener at miljøfond vil ha en høyere utvikling fremover og at dette er en lønnsom investering. I tillegg bidrar du til at pengene ikke blir investert i selskaper med dårlig miljøprofil. Les mer om muligheter her.

5. Jeg burde ha mye penger for å spare i fond – Delvis feil

Du trenger ikke mye penger, men penger til overs som du kan spare en stund. Selv små beløp i månedlig sparing blir mye penger over tid. Hvis du sparer 100 kr i måneden i 20 år vil du etter forventningen sitte igjen med 51 000 kr.

6. Det koster mye å spare penger i fond – Delvis feil

Noen fond koster mye, men det finnes alternativer som er billigere. Indeksfond for eksempel er de aller billigste fondene og det de fleste eksperter anbefaler. Sparer du 100 000 kr i et indeksfond vil den årlige kostnaden ligge på ca. 360 kr. Det er prisen av å droppe en take-away kaffe i måneden.

I Kron trenger du ikke forholde deg til myter. Vi finner de beste fondene for deg, hjelper deg å forstå og forklarer gjerne om noe er uklart.

>>Sjekk ut en gratis spareplan for å se hva sparepengene dine kan utvikle seg til.