Ikke gjør noe, bare stå der!

Mediene skriver jevnlig om eksperter som spår at neste krise på børsen er rett rundt hjørnet. Det dukker også opp hendelser hele tiden som tilsynelatende skal skape kriser og børsfall. Den siste yndlingen til alle finansaviser er Corona-viruset. Er det ikke lurt å bare selge seg ut og heller kjøpe senere når det er litt tryggere?

Hver gang jeg hører dette spørsmålet bli stilt forundrer jeg meg alltid litt over hva denne trygge tilstanden er, og hvem som egentlig definerer den? Er det når media slutter å skrive om negative hendelser, og heller om hvor bra det går? Hvis svaret på siste spørsmål er ja, så er det greit å bare bli vandt med lav rente på bankkonto med en gang.

I prinsippet må du tenke helt motsatt – det er når alt føles trygt at usikkerheten er størst. Et godt eksempel er finanskrisen som startet i 2007. Alt føltes helt trygt og ingen brydde seg nevneverdig om at amerikanere ikke klarte å betale lånene sine med voldsomme renter. Argumentet var at eiendom var så trygt uansett.

Kryptovaluta er et annet eksempel, hvor plutselig alle bare måtte ha det fordi det vokste opp i skyene. Mannen i gata ga investeringstips over en lav sko fordi dette var fremtiden. Det er godt mulig at krypotvaluta er fremtiden, men det føltes neppe slik for de som kjøpte på toppen.

Poenget mitt er at timing av markedet er ekstremt vanskelig, og egentlig burde man bare ikke forsøke på det. Jeg ser tilfeller hvor folk forsøker å time når de kun har indeksfond blant investeringene sine. For meg blir det helt absurd. I teorien sier du da at forvaltere i aktive fond, med flere års investeringserfaring ikke klarer å slå markedet, men at du klarer å spå markoøkonomiske hendelser helt riktig.

Hvert år publiserer Dalbar en undersøkelse som tar for seg privatpersoners utvikling sammenlignet mot indeksen. Resultatene er like hvert eneste år - privatpersonene taper ekstremt mye på markedstiming. De siste 30 årene har de tapt 5 % i utvikling, hvert eneste år. Dette betyr ekstremt mye og spesielt over en lang periode. Tar vi et lite eksempel for en investering på 100 000 kr i et globalt indeksfond så vil de som er aktive investorer ha 63 000 kr mindre enn de som sitter helt i ro. De har helt sikkert også tapt masse tid brukt på å lese analyser og nyheter som heller kunne vært brukt på andre ting.

Det finnes selvsagt unntakt fra denne regelen og det er hvis du synes det er ekstremt gøy med timing. Litt på samme måte som at noen liker å kjøpe lottokuponger, så kan du få spenningen med timingen. Da kan du rettferdiggjøre den dårlige utviklingen med at du hadde det litt ekstra gøy.

Lurer du på noe? Spør oss på chatten!

Hilsen Håvard, spareekspert i Kron

Se alle nyheter