Derfor velger eksperter dette indeksfondet

Indeksfond er førstevalget til både økonomieksperter og småsparere, og utgjør ca. halvparten av fond som kjøpes. Det er mange grunner til at folk velger indeksfond, men de tre viktigste er; lav pris, bedre risikospredning og at de, statistisk sett, gjør det bedre over tid enn aktivt forvaltede fond.

Den globale markedsandelen til indeksfond passerte i sommer for første gang 45 prosent, ifølge tall fra fondsanalyseselskapet Morningstar.

Derfor har indeksfond blitt så populært

Indeksfond har lave kostnader, det gjør det til et godt alternativ for langsiktig sparing. Mindre å betale betyr mer igjen til deg. Velger du et bredt globalt indeksfond tar du også mindre risiko enn fond med mye investert i en sektor eller et land. I indeksfond spres sparepengene dine i tusenvis av selskaper og sektorer over hele verden. Dermed er du mindre sårbar hvis et land eller en valuta gjør det dårlig.

- Hvis du hadde begynt fondssparing i et globalt indeksfond for 20 år siden og hatt et fast trekk på 1500 kr i måneden, ville denne investeringen ha vokst til ca. 1,2 millioner kr på 20 år. Til sammenligning hadde du kun hatt ca. 420 000 kr hvis de hadde blitt stående på en bankkonto.*

Joar Hagatun, investeringssjef i Kron

Anbefales av Forbrukerrådet

Ifølge Forbrukerrådets analyser av fondsmarkedet de siste 20 årene er det sjelden aktivt forvaltede fond klarer å slå indeksfond. Rapporten viser også at mange norske småsparere betaler for mye, og faktisk taper på å satse på de dyreste fondene. Deres klare anbefalinger er derfor at globale indeksfond bør være grunnmuren i nordmenns investeringer.

Hva er egentlig et indeksfond?

Et indeksfond kopierer en eller flere børsindekser, det betyr at indeksfondet består av de samme aksjene som den børsindeksen den måler seg mot. Et eksempel på en børsindeks er MSCI World Index, som samler de største selskapene, hovedsakelig i den vestlige verden, basert på markedsverdi. Hvis indeksfondet bruker MSCI W som referanseindeks, vil det prøve å gjenskape den samme utviklingen. Det vil si, hvis MSCI stiger årlig med 5% vil indeksfondet stige med rett under 5%, typisk ca. 4,8%, på grunn av kostnader.


Indeksfond kalles også passive fond. Det høres kanskje negativt ut, men det betyr bare at det ikke sitter forvaltere som plukker aksjer der. Et alternativ til indeksfond er aktive fond, her går forvaltere inn og kjøper og selger aksjer med mål om å gjøre det bedre enn børsen.

-(...) med mindre du er en svært god fondsplukker, vil du over tid ikke kunne slå naboen som satte penger i indeksfond.

Hallgeir Kvadsheim

Pengeverkstedet.no

Norges billigste globale indeksfond

Kron topper nå listen til finansportalen.no med Kron Indeks Global , Norges billigste globale indeksfond. Fondet har en årlig totalpris på 0,15%.

- At noe som er så enkelt og genialt, også er billigst, gjør valget enkelt!

Lise Vermelid Kristoffersen

Pengesnakk.no

Se mer på Finansportalen.no

Invester fra 300 kr

I Kron er minimumsbeløpet du kan investere 300 kr. Du velger selv om du vil gjøre et enkeltinnskudd eller sette opp en månedlig spareplan. Du kan også velge mellom ca. 500 andre fond eller skreddersydde fondspakker.

Prøv Kron Indeks Global her

Se hvorfor mange anbefaler Kron

*Selv om aksjemarkedet har gått bra historisk er det ingen garanti for at det vil gjøre det i fremtiden. Avkastningen påvirkes av markedsutviklingen, risikoprofil på din investering, og kostnader. Avkastningen kan bli negativ.
Regneeksemplet tar utgangspunkt i perioden 2001-2021 og en årlig totalkostnad på 0,20% på det globale indeksfondet. Børsindeksen det vises til er MSCI World og det er blitt beregnet en årlig avkastning på ca. 8%. Totalverdien etter 20 år er blitt omregnet til NOK. I regneeksemplet for bankinnskudd er tall fra SSB på historisk bankrente mellom 2001 og 2021 benyttet.

Se alle nyheter