Bli kunde
Banken Radgiver Eller Selger Personlig økonomi

Banken – rådgiver eller selger?

Fondssparing er i vinden om dagen. Det mest naturlige stedet å starte er kanskje å høre med banken din. Hvilke fond anbefaler de? Og hvordan anbefaler de deg å investere sparepengene dine?

Rådene er kanskje ikke så gode som det later til ved første blikk. Grunnen er at rådene ikke nødvendigvis er uavhengige. I tillegg til å gi råd om fondssparing har flere banker egne fond. Tenk deg følgende situasjon: banken gir deg råd om et fond, men fondet tilhører banken selv, og tjener penger på at kunder investerer sparepengene sine i nettopp dette fondet. Opptrer banken da som rådgiver eller selger?

Derfor kan det være lurt å se etter uavhengige rådgivere til å forvalte sparepengene dine.

Uavhengige rådgivere – nøkkelen til å lykkes med sparingen din?

En undersøkelse Norstat har gjennomført for Kron viser at av de 57 % som ikke sparer i fond, svarer 13 % at de ikke sparer i fond fordi de ikke stoler på at de får de beste fondene. Avhengige rådgivere, såkalte selgere, har som regel et insentiv til å anbefale deg visse fond for å tjene mest mulig penger. Dette fører ofte til at man få anbefalt aktivt forvaltede fond som både koster mest og tar mest risiko. Slike investeringer er riktig for noen, men ikke alle.

21 % svarer i undersøkelsen at de synes risikoen ved fondssparing er for høy. En uavhengig rådgiver gir, i motsetning til en selgende eller avhengig rådgiver, råd og anbefalinger tilpasset din livssituasjon og sparepenger, uten å tjene egne interesser. Med uavhengig rådgivning kan du derfor føle deg tryggere på at du får tilbud om den beste løsningen for din situasjon, inkludert risiko- og kostnadsnivået.

Får du uavhengig rådgivning?

Det er ikke så lett å vite uten videre om rådgivningen du mottar faktisk er råd eller salg. Nye reguleringer for å gi deg som kunde bedre oversikt har akkurat tredd i kraft. MIFIID II, et EU-direktiv, setter strenge krav til hva som er uavhengig rådgivning. Aktører som ikke driver uavhengig rådgivning må i teorien kalle seg for selgere.

Det er nyttig for alle fondssparere å bruke en finansiell rådgiver. Du må bare vite hvem du skal bruke. Da unngår du å bli lurt av dårlige selgende ‘råd’. Velg en uavhengig finansiell rådgiver og vit at sparepengene dine får best mulig utvikling tilpasset din situasjon. Hvis du er usikker, spør.

Start fondssparingen med Kron i dag. Kron er et uavhengig selskap som velger de beste fondene for deg. Du kan lene deg tilbake og være trygg på at dine sparepenger jobber for deg. Les mer om oss her.