Bli kunde
Arv 3 Viktige Ting A Huske Pa Personlig økonomi

Arv: 3 viktige ting å huske på

Arv kan være vanskelig. Det er mye å tenke på når det gjelder eiendom, penger eller aksjesparekonto. Derfor gir vi deg tre tips til hva du bør tenke på når det gjelder arven.

1. Eiendom

Mange nordmenn arver eiendom. Er du én av disse må du bestemme deg om du vil beholde eller selge innen rimelig tid. Da må du tenke på hva som lønner seg og hva du har mulighet til. Affeksjonsverdien kan være høy, men du bør ikke basere beslutningene dine på at dem du har arvet eiendommen fra, elsket den. Spørsmålet bør være: «ønsker jeg selv å benytte eiendommen? Eller er det en god økonomisk investering? Kan jeg spare skatt ved å beholde den en stund?». Hvis svaret er nei, bør du vurdere å selge eiendommen.

2. Ikke vær redd for å røre arven

Det er lett å bli sentimental om arvede midler, og ikke helt vite hvordan du skal bruke de. Du må derfor huske på at arvede penger eller eiendeler ikke egentlig er annerledes enn andre verdier. Den du har arvet fra ville nok heller se at du bruker pengene til å oppnå dine drømmer enn at de blir stående urørt på en høyrentekonto. Å la dem bli stående slik over tid er dessverre et tapsprosjekt.

Vi råder deg til å forsøke å legge følelsene til side og ikke være redd for å bruke dem til noe du behøver, eller å spare dem smart. Arv kan brukes til å oppfylle økonomiske mål og personlige drømmer.

Les også: Bør du ha testamente?

3. Sparing og Aksjesparekonto

Det kan absolutt være lurt å sette pengene i fond. Dersom du har mulighet til å spare i BSU bør du først bruke arven til å fylle opp denne. Penger du arver bør inngå som en del av din spareplan. En spareportefølje bør være tilpasset din situasjon, ikke situasjonen til den du har arvet fra. Hvis han/hun har eid aksjer som ikke er bra for din portefølje, bør du selge dem. Arv kan bidra til at du kan sette deg nye sparemål.

Hvis du arver børsnoterte aksjer eller aksjefond utenfor aksjesparekonto (ASK) bør du vurdere å overføre til en ASK. I 2019 kan du overføre disse skattefritt. Sparingen blir mer skattegunstig stående i ASK. Les mer om fordelene med ASK her.

«Mange angrer på at de ikke tenkte på skattemessige konsekvenser da de arvet aksjer eller eiendom.» Monica W. Jotun, advokat i Formuesforvaltning Advokatfirma.

Våre spareeksperter kan gi deg råd om hva du bør gjøre dersom du står i en situasjon der du har arvet penger. Ta gjerne kontakt med oss på chatten eller send oss en epost på hei@kron.no så hjelper vi deg.