5 gode sparetips for deg som er ung

Tenker du at du burde spare, men du får ikke ut fingeren? Kanskje føler du ikke at du har nok penger, eller at det ikke nytter? Mange unge utsetter å spare, men det er det ingen grunn til. Kron hjelper å spare smart i fond.

Sjekkliste for å få penger inn på sparekontoen:

1. Sett deg et mål for sparingen

Klart det hadde vært kjekt med egen bolig, egen bil eller en digg ferietur. Eller hva med en solid buffer på sparekontoen? Det er mulig. Setter du deg et mål for sparingen er det lettere å få motivasjonen til å faktisk spare.

2. Skaff deg oversikt

En forutsetning for å kunne nå et sparemål er å skaffe seg oversikt over hvordan du faktisk bruker pengene dine. Ta en titt på kontoutskriften og se nøye på hvilke utgifter du kan kutte ned på. De fleste nettbanker har funksjoner som heter «Mitt forbruk» eller «Min økonomi». Dette er gode verktøy for å få god oversikt over forbruket ditt.

3. Kutt ned på unødvendige utgifter

Små, faste utgifter blir ofte til store beløp over tid. Det kan være mye å spare på å ta med kaffe hjemmefra fremfor å kjøpe latte på kaffebar, ta med matpakke istedenfor å kjøpe mat i kantinen og lage mat med venner fremfor å spise ute på restaurant. Kanskje kan du slå sammen trening og transport fremfor å være støttemedlem på et treningssenter? Og forsøk å handle et par ganger i måneden fremfor å stikke innom matbutikken flere ganger i uken. Da sparer du mye tid, du kan ofte handle rimeligere og du handler sannsynligvis smartere ettersom du i mindre grad fristes til usunne og dyre impulskjøp.

4. Skaff deg skattefrie inntekter

Du kan tjene inntil kr. 55 000,- per år skattefritt. Frikort bestiller du hos Skatteetaten.

I tillegg til frikortgrensen på kr. 55 000,- per år kan du tjene inntil kr. 6 000,- skattefritt om du tar oppdrag for privatpersoner for arbeid som utføres i deres hjem eller fritidsbolig. Det kan dreie seg om småjobber som for eksempel rengjøring, hagearbeid og snømåking. Oppdrag på inntil kr. 1 000,- for én bedrift i løpet av et år behøver du heller ikke betale skatt for. Du du kan gjerne gjøre slike oppdrag for flere bedrifter uten å betale skatt så lenge du tjener maks kr. 1 000,- hos hver oppdragsgiver.

Dersom du tjener under frikortgrensen, for eksempel mens du studerer, så slipper du å skatte av kapitalinntekter. Dette betyr at du kan selge aksjer og spare i fond uten at du må skatte av gevinsten. Og det kan være verdt å merke seg at det ikke lønner seg å spare i Boligsparing for Ungdom (BSU) dersom du tjener under frikortgrensen. Da får du ikke benyttet skattefradraget ettersom du ikke betaler skatt.

5. Sett opp en fast spareavtale

Hvor mye bør du spare? Det kommer selvsagt an på livssituasjonen din og hvilken inntekt du har. Kron tilbyr en smartere og mer lønnsom måte å investere sparepengene dine på. Det skal være enkelt å investere i fond - og Kron velger de beste fondene for akkurat deg. Vi kan hjelpe deg å sette opp en enkel og fast spareplan .

Lurer du på om sparing i fond kan være noe for deg? Her får du vite mer om hvordan vi kan investere sparepengene dine for deg på smarteste måte.

Se alle nyheter