Urolige markeder? Hold deg til planen⚖️

Starten på 2025 har vært urolig for oss som sparer i fond. Nyhetsbildet har vært preget av røde tall på børsene og dramatiske spådommer.

Med skremmende overskrifter er det fort gjort å få hjertet i halsen, og det er ikke rart om mange fondssparere kjenner på ubehag. Heldigvis trenger ikke urolige markeder bety at du som langsiktig sparer må få panikk. Tvert imot – nå gjelder det å holde hodet kaldt og holde seg til spareplanen. Her forklarer vi hvorfor.

Langsiktig investering lønner seg (selv når det føles ubehagelig)

Det er forståelig at det knyter seg i magen når fondsverdiene faller. Men husk at svingninger er en helt naturlig del av det å investere i aksjemarkedet – kurser går opp og ned hele tiden. Å forsøke å hoppe av og på for å time markedet under slike uroligheter er som regel en dårlig idé. Hvis du selger deg ut i panikk når verdiene har stupt, risikerer du å gå glipp av oppgangen som ofte kommer etterpå. De fleste økonomiske eksperter vil derfor råde deg til å «sitte stille i båten» når det blåser som verst​.

Historien har gang på gang vist at tålmodighet belønnes. For eksempel falt verdens aksjemarkeder brått under koronakrisen i 2020 – Oslo Børs stupte over 30 % på få uker​.

Det så mørkt ut der og da, men de som beholdt roen og fortsatte sparingen, opplevde at markedet hentet seg inn igjen. Faktisk var 2019–2021 en svært god periode for mange fondssparere til tross for korona-sjokket. På samme måte vil trolig også denne ukas tumulter gå over. Kanskje tar det dager, kanskje måneder – men på lang sikt er det trendlinjen oppover som betyr noe, ikke disse kortsiktige hakkene på kurven. 

Husk hvorfor du begynte å spare i fond. Var det for pensjon om 20 år, barnas framtidige bolig, eller en langsiktig drøm? Sjansen er stor for at målsettingen din ligger langt frem i tid. Beslutningen den gangen ble tatt med et langsiktig perspektiv, ikke basert på dagsaktuelle nyheter. Det som skjer denne uka bør ikke endre planen din. Har du ikke akutt behov for pengene, kan du se på planen din som et kompass som holder stø kurs – selv når kompassnålen skjelver litt akkurat nå.

Rentefond gir balanse og trygghet

En viktig grunn til at du kan (og bør) slappe litt mer av, er dersom du har en balansert portefølje. Det vil si at du ikke bare eier aksjefond, men også har en andel rentefond (obligasjoner og andre renteinvesteringer). Rentefond kan være kjedelige i gode tider – de stiger ikke like mye som aksjer – men de kan være gull verdt når aksjemarkedet svinger. Hvorfor det? Jo, fordi rentefond typisk har lavere risiko og mindre kursbevegelser.

Når aksjene dine faller kraftig i verdi, vil ofte rentefondene stå mye mer stabile, eller til og med stige litt i verdi. Det betyr at det totale tapet i din portefølje blir dempet. Du kan tenke på rentefondene som en støtdemper på bilen: de gjør humpete veier litt jevnere å kjøre på.Et konkret eksempel: Denne uka opplevde vi at mange aksjefond falt i verdi. Hadde du kun aksjer, så du kanskje at porteføljen sank for eksempel 2 % i løpet av et par dager. Men dersom du i stedet satt med en 50/50-miks av aksjefond og rentefond, ville nedgangen trolig vært langt mindre – kanskje rundt 1 % – fordi rentefond-delen holdt seg stabil. I urolige tider søker store investorer ofte mot sikre havner, noe som kan gi bedre avkastning i obligasjoner og rentefond.

Dessuten: hvis sentralbankene senker rentene for å stimulere økonomien, vil eksisterende obligasjoner stige i kurs. Da kan rentefond faktisk bidra positivt nettopp når du trenger det som mest. Poenget er at en diversifisert (bredt sammensatt) portefølje tåler en trøkk bedre. Hos Kron har fondspakkene en balanse mellom aksjer og renter tilpasset din risikoprofil – nettopp for å håndtere slike perioder. Krons Utvalgte har også en noe lavere vektig mot USA på grunn av de aktive fondenes aksjevalg. Har du valgt en spareprofil du er komfortabel med, skal du ikke behøve å foreta deg noe nå. Støtdemperne er allerede på plass.

Konklusjon: Stå løpet ut og ikke la deg rive med

Det er helt naturlig å bli bekymret av store overskrifter og eksperter som varsler krise. Men ofte kan disse dystre spådommene være overdrevet. Som Olav Chen tørt påpekte etter NRK-debatten: “Markedet bryr seg ikke om Debatten på NRK”, altså finansmarkedene lar seg ikke styre av TV-ordskifter eller avisoverskrifter alene. De bryr seg riktignok litt om all støyen somkommer fra Trump, men det som virkelig betyr noe er de underliggende verdiene i selskapene du eier gjennom fond, og tidshorisonten du investerer over. 

Vårt råd: Hold deg til planen din. Ikke la deg rive med av kortsiktige overskrifter og støy. Fortsett med den faste månedlige sparingen din hvis du har det – da kjøper du fond for en litt billigere penge akkurat nå. Over tid vil slike markedsdaler bare fremstå som små humper underveis mot målet ditt. Når man står midt i stormen, kan det føles ubehagelig – men det er da det er viktigst å ikke slippe roret. Ta en kikk på den opprinnelige sparestrategien din, og minn deg selv på hvorfor du valgte den. Sjansen er stor for at du sover bedre om natten ved å holde deg til strategien, enn ved å forsøke desperat å gjøre endringer basert på hver nyhetsmelding. Som ordtaket sier: «Tålmodighet er en dyd» – og i fondsparing lønner det seg i lengden. Så neste gang avisene skriver om kursfall og krise, husk: du sparer for fremtiden, ikke for neste uke.

La ikke kortsiktig uro ødelegge for langsiktig avkastning. Len deg tilbake, pust med magen, og hold deg til planen! Det vil du sannsynligvis være veldig glad for den dagen markedet snur opp igjen.

Se alle nyheter