Slik påvirker sentralbankrenten fondene dine🏦

Denne uken er alles øyne på den amerikanske sentralbanken Federal Reserve. Det er nå cirka 70 prosent sjanse for at de gjennomfører et dobbelt rentekutt på 0,5 prosent i morgen. Den norske sentralbanksjefen, Ida Wolden Bache, er forventet å holde styringsrenten i ro på torsdag. Men hvorfor er alle så opptatt av renten? Kunne den ikke heller vært fast på et nivå?

Sentralbankenes rentebeslutninger spiller en avgjørende rolle i økonomien, fordi renten fungerer som et kraftig verktøy for å styre økonomisk aktivitet. Renten bestemmes av sentralbanker som Norges Bank, Federal Reserve i USA og Den europeiske sentralbanken (ECB), og påvirker både økonomisk vekst, inflasjon og finansiell stabilitet. Renteendringer har direkte konsekvenser for både enkeltpersoner og bedrifter, og indirekte for oss aksje- og rentefondsinvestorer.

Hva er styringsrente?🤔

Styringsrenten er den renten bankene får på innskuddene sine i sentralbanken. Dette er en nøkkelrente som fungerer som grunnlaget for resten av rentenivået i økonomien, fra boliglån til bedriftslån og sparekontoer. Når styringsrenten justeres, påvirker det alle andre renter i markedet.

Sentralbanken justerer renten hovedsakelig for å kontrollere inflasjonen og holde økonomien på et stabilt vekstnivå. Når inflasjonen er for høy, kan sentralbanken øke renten for å kjøle ned etterspørselen. Når økonomien bremser eller det er lav inflasjon, kan sentralbanken senke renten for å stimulere økonomisk vekst.

Renta og økonomien💰

Inflasjon: Sentralbankens viktigste mål er ofte å holde inflasjonen stabil, typisk rundt en målverdi på 2 %. En lav rente fører til lavere lånekostnader, noe som kan øke både forbruk og investeringer. Dette kan imidlertid føre til økt etterspørsel som kan drive prisene opp, noe som fører til inflasjon. Ved å øke renten, blir det dyrere å låne penger, og dermed reduseres forbruket og investeringene. Det igjen sørger for at selgerne av varene og tjeneste må sette ned prisene, og dermed senkes inflasjonspresset.

Renten har også en direkte innvirkning på valutakursen. Når renten øker, blir en valuta mer attraktiv for investorer som søker høyere avkastning. Dette kan føre til at valutaen styrker seg, noe som igjen kan redusere eksportinntekter og dempe økonomisk vekst. På den annen side vil en lavere rente kunne svekke valutaen, noe som kan styrke eksportbedrifter. Siden vi i Norge importerer det meste vi forbruker, som biler, vaskemaskiner, korn og frukt vil en svakere valutakurs bidra til økt prisstigning siden vi får mindre verdi for hver krone når vi kjøper varer fra utlandet, og dette dermed vil reflekteres i prisene bilforhandleren, Elkjøp eller Rema 1000 tar.

Høyere renter kan bremse økonomisk aktivitet og dermed redusere behovet for arbeidskraft, noe som kan føre til høyere arbeidsledighet. Lavere renter stimulerer på sin side investeringer og forbruk, noe som kan skape flere arbeidsplasser.

For investorer i aksje- og rentefond er sentralbankens rentevedtak en nøkkelfaktor som påvirker avkastning og risiko.

1. Aksjefond🎢

Aksjefond, som investerer i aksjemarkedet, er i stor grad avhengige av økonomisk vekst og selskapers evne til å generere inntekter. Når renten er lav, er det billigere for selskaper å låne penger til å finansiere vekst og investeringer. Dette kan øke deres lønnsomhet og dermed aksjekursene. Lav rente gjør også at investorene flytter kapital fra trygge investeringer som obligasjoner til aksjer for å søke høyere avkastning.

Når renten derimot øker, blir lånekostnadene høyere for selskaper. Dette kan redusere overskudd og gjøre aksjer mindre attraktive, noe som ofte fører til fall i aksjemarkedet. Samtidig øker også alternativavkastningen fra andre investeringer som obligasjoner, som kan gjøre aksjer mindre attraktive relativt sett.

2. Rentefond📊

Rentefond investerer i obligasjoner og andre rentebærende verdipapirer. Dette er rett og slett lån til bedrifter, kommuner og stater. Disse er direkte påvirket av renteendringer. Når renten stiger, faller prisen på eksisterende obligasjoner siden nye obligasjoner utstedes med høyere rente. Dette betyr at rentefond som har obligasjoner med lavere rente enn markedet blir mindre verdt.

På den annen side, når renten faller, stiger verdien på eksisterende obligasjoner fordi de tilbyr høyere rente enn nye obligasjoner i markedet. Dette gjør rentefond attraktive i perioder med synkende renter. Rentefond kan også ha lavere risiko sammenlignet med aksjefond, og tiltrekker seg ofte investorer i tider med økonomisk usikkerhet.

Aksje- og rentefond - vinnende kombo⚖️

Sentralbankens fastsettelse av renten har omfattende effekter på hele økonomien, fra inflasjon og valutakurs til sysselsetting og investeringer. For investorer i aksje- og rentefond er rentebeslutninger spesielt viktige, da de påvirker både risiko og avkastningspotensial. I perioder med lave renter har aksjefond en tendens til å prestere godt, mens rentefond kan gi mer stabile resultater under fallende rente. Det er derfor for de fleste nyttig å ha både aksje- og rentefond som en del av sin investeringsstrategi, slik du kan få i Krons fondspakker.

Se alle nyheter