Bli kunde
6 Ting Du Ikke Tor A Sporre Om Fondssparing

6 ting du ikke tør å spørre om fond

Hører du mye om sparing i fond, og klarer ikke helt å henge med? Vi har samlet 6 typiske spørsmål som tar deg gjennom det viktigste du må vite om fondssparing.

1. Hva er et fond?

Et fond er en form for spleiselag. Du og mange andre putter penger sammen i en stor pott som så investeres ut i bedrifter i form av aksjer. Dermed sitter du med penger i flere forskjellige aksjer. Noen fond investerer i miljøvennlige eller teknologiske bedrifter, imens andre fokuserer på en global spredning i mange forskjellige sektorer. Verdien på fondet vil svinge med verdien på alle aksjene.

Les mer: Hvorfor svinger aksjer i verdi

2. Hva betyr risiko i fondssparing, og hvilken risiko bør jeg ta?

Risikoen i fondssparing er de svingningene du får i verdien på fondsandelene. Det finnes utrolig mange ulike fond, og disse svinger i ulik grad. Som regel sier man at fond som investerer i renter har lavest risiko og fond som investerer i aksjer har høyest risiko. Du burde ta en risiko som er tilpasset hvor lenge du skal spare og hvor redd du er for svingninger. Har du litt is i magen og skal spare til for eksempel pensjon som det trolig er lenge til, vil det beste være å ha største delen av sparepengene dine i aksjefond.

3. Hvilke fond bør jeg velge?

Hvis du ønsker å gjøre et enkelt valg vil et globalt indeksfond være en god løsning. Disse fondene har som regel lavere kostnad enn andre fond. Ved å investere globalt sprer du risikoen, som kan lønne seg fremfor å for eksempel kun investere i Norge. Når du investerer i én spesifikk sektor er du avhengig av at den gjør det bra. I et globalt indeksfond er det flere sektorer som påvirker investeringen din, og du vil ikke bli like påvirket hvis én gjør det dårlig. For å velge kun et globalt indeksfond burde du tenke å spare i minst 10 år, om dette ikke er tilfelle kan du fordele noe av pengene på bankkonto eller et rentefond.

>> Prøv en spareplan gratis

4. Kan jeg tape alle pengene mine ved å spare i fond?

Hvis du kjøper feil fond kan du det. Men hvis du holder deg til for eksempel brede globale aksjefond skal det i prinsippet være umulig. Da måtte alle de største selskapene i verden gå konkurs og da vil du trolig ha større problemer enn verdien på fondene dine.

5. Hvorfor koster det penger å spare i fond?

Det faller oss veldig naturlig å betale for snekker, tannlege og rørlegger. Når det kommer til sparing er det flere som tenker at saken er en litt annen og at banken betaler renten til dem. Sannheten er at bankene låner ut pengene dine videre til andre kunder, slik at de tjener penger på innskuddene sine.

Men i fond er det ikke tillatt å låne ut penger som en god sikkerhet for deg. I fond betaler man derfor for jobben som gjøres. Når du får anbefalt et fond av banken tjener de enten penger ved at banken eier fondet, eller ved at fondet betaler returprovisjon til rådgiveren din. En del av ditt honorar, med andre ord.

I Kron tar vi direkte betalt fra deg og gir deg tilbake denne returprovisjonen. Da kan du være trygg på at du ikke får anbefalt fond som kun har størst returprovisjon, men heller de som passer for din situasjon.

6. Må jeg kunne noe om finans for å spare i fond?

Nei, det må du ikke. Fondssparing er for alle som kan la pengene stå i minimum 5 år og ønsker en bedre utvikling enn på sparekonto. Det er tjenester som rebalanserer og ordner alt for deg slik at du slipper å tenke på investeringen, uten at det koster mye.

Vil du vite hvor enkelt det er å spare i Kron?
Bruk kun 5 minutter og prøv en gratis spareplan i dag. Du er velkommen til å ta kontakt på oss på chatten hvis du har noen spørsmål.