Bli kunde
5 Fondstyper Du Bor Unnga Sparing og investering

5 fondstyper du bør unngå i 2019!

2019 er i gang og flere hundre tusen nordmenn forsøker nå å finne det beste fondet. Det finnes mange fond og fondstyper og det er krevende å finne ut hvilke fond som er best for akkurat deg. Her gir vi deg et innblikk i hva du bør se etter, og hvilke fond som bør få varsellampene til å blinke rødt.

1. Fjorårets vinnerfond

For mange kan det være fristende å velge de fondene som gjorde det best i 2018. Dette er tross alt vinnerne. Men det er en dårlig strategi. Tall fra de siste 20 årene* viser at syv av ti vinnerfond gjør det dårlig året etter. En bedre strategi vil heller være å skrive ned navn på alle fond, for så å trekke tilfeldig lapper opp av hatten.

Les også: Ikke gå glipp av det beste fondet i 2019

2. Unødvendig dyre fond

Det finnes noen få fond det er verdt å betale litt ekstra for. Hvor den høyere prisen skyldes ekstraordinær kunnskap og oppfølging fra teamet bak. Også finnes det mange fond det ikke er verdt å betale en høyere pris for. Dessverre er det vanskelig å finne ut av dette uten å selv være en ekspert. Derfor er en god tommelfingerregel å heller velge de rimeligste fondene, som oftest de som kalles indeksfond.

3. Norske fond som investerer globalt

Det er lurt å ikke putte alle eggene i en kurv, så en global spredning på investeringene er fornuftig. Men med unntak av indeksfond og noen få nisjefond er det ingen grunn til å velge norske fond for å investere i globale aksjer. Data fra Morningstar viser at norske fond som investerer globalt i gjennomsnitt har gjort det 2,2 % dårligere enn indeksfond - hvert år de siste 10 årene. Skal du for eksempel investere i USA så vurder heller et amerikansk fond.

Les også: Fondskuppet du ikke må gå glipp av!

4. Kombinasjonsfond

Kombinasjonsfond er fond som består av både aksjefond og rentefond. For privatpersoner er ikke dette lenger den beste løsningen. Fordi de generelt sett er for dyre, men vel så viktig fordi de ikke gir den beste skattemessige løsningen. Det er bedre å ha aksjefond og rentefond hver for seg, slik at du får utnyttet fordelene med aksjesparekonto (ASK).

5. Fond som ikke er fond

Presseoppslag den siste tiden har igjen vist at det finnes mange useriøse aktører som er interessert i sparepengene dine. Dersom du får et tips som er for godt til å være sant, er det som regel det. Er du usikker så spør om fondsinvesteringen er et såkalt UCITS fond. Det finnes også noen gode muligheter utenfor UCITS, men dette spørsmålet gir deg en ekstra beskyttelse mot useriøse aktører.

- Velg fond med riktig pris og med relevant informasjon om hva du faktisk investerer i. Fondssparing trenger ikke være komplisert så lenge man følger noen grunnleggende kjøreregler. De som kompliserer finansrådgivningen har ofte et dårligere produkt å selge, forteller Joar Hagatun, daglig leder i Kron.

Vi i Kron får også ofte spørsmål om man burde nedbetale gjeld, hvor mye man bør ha på bufferkonto eller investere i fond. Lurer du også? Ta Sparetesten nå!

* Studier publisert av analyseselskapet Morningstar