Kron Aksjesparekonto

I Kron får du selvfølgelig automatisk ASK. Flytt skattefritt til oss og vi passer på at du får de beste fondene for nettopp deg. Velg et tema som passer deg og få oppdateringer om hva som skjer med investeringene dine.

Kom i gang med ASK i dag

Tone hadde 200 000 kr i Norges tredje største aksjefond, et globalt aksjefond. Hun flyttet skattefritt til Krons Utvalgte og sparer 1440 kr i året.

Geir hadde 1 000 000 kr i det største fondet i Norge som investerer i norske aksjer. Han flyttet skattefritt til Kron Teknologi og fikk bedre spredning på sparingen. Årlig sparer han 4 000 kr.
Flytt dine fond til Kron

Ønsker du en analyse av dine fond? Ta kontakt med oss på chatten eller hei@kron.no.

Kron gjør investeringer enkelt, forståelig og morsomt! Plattformen er oversiktlig og gir meg den trygghetsfølelsen jeg ønsker meg

Anders Hjort, Oslo

Hva er ASK?

Aksjesparekonto gjør det enklere og mer gunstig for deg som privatperson å spare i aksjer og aksjefond. På denne kontoen kan du samle alle aksjer og aksjefond som inneholder minimum 80 % aksjer på én konto, og handle fritt innenfor EØS.
Vanligvis må du skatte av all gevinst fra kjøp og salg av aksjer, men med aksjesparekonto behøver du kun å skatte når du tar ut mer penger enn du satte inn på aksjesparekontoen. Dersom du lukker kontoen og du har mindre penger enn da du startet kan du få tilbake på skatten.

Vanlige spørsmål om aksjesparekonto

Hvem kan få ASK i Kron?

Alle privatpersoner som er kunder hos Kron får automatisk aksjesparekonto for aksjefond og aksjer, uten ekstra kostnad. For å bli kunde hos Kron så må du være myndig, norsk statsborger og ha BankID.

Hva er forskjellen på ASK i Kron og i banken?

Som kunde i Kron får du automatisk aksjesparekonto uten ekstra kostnader. I banken må du selv opprette kontoen, og deretter sette inn fondene som er godkjente. Å vite hvilke fond som oppfyller kravene kan til tider være vanskelig. Vi hjelper deg å flytte alle fondene dine til Kron og din aksjesparekonto ved et enkelt klikk så du kan bruke tiden din på andre ting. Etter du har blitt kunde, kan du følge med i appen. Der får du en enkel oversikt over hvor vi investerer sparepengene dine.

Hva koster ASK hos Kron?

Aksjesparekonto har ingen ekstra kostnader hos Kron. Les mer om våre priser her.

Hvorfor bør jeg ha ASK?

Å ha aksjesparekonto koster ingenting ekstra i Kron. Med aksjesparekonto kan du kjøpe og selge aksjefond og aksjer uten å skatte av gevinsten før du tar ut mer penger enn du satte inn på kontoen. Du vil også få såkalt skjermingsfradrag (skattefradrag) på deler av gevinsten når du tar penger ut fra kontoen. Skjermingsfradraget er en prosentsats som vil variere fra år til år. Kron rapporterer årlig inn til myndighetene hvor mye du har rett på i fradrag slik at din skattemelding blir riktig og du ikke betaler mer skatt enn nødvendig. Du vil også få beskjed fra oss om hvor mye fradrag du vil få.

Hvordan flytter jeg ASK, fond og aksjer til Kron?

Hvis du ønsker å bli kunde i Kron klikk på knappen ‘Bli kunde’. På steg seks i registreringsprosessen kan du velge hvilken institusjon/bank du vil flytte fond fra.

Dersom du allerede er kunde i Kron logger du inn, deretter klikker på personikonet øverst til høyre så velger ‘Overfør fra fond’.

Kron vil deretter se hvilke fond du har og selge de som ikke er anbefalt av oss. Sparepengene vil så investeres i de beste fondene for deg basert på spareplanen du har valgt. Denne kan du alltid finne på din profil.

Hva skjer når jeg flytter ASK, fond og aksjer til Kron?

Vi ser hvilke fond du har og selger dem dersom de ikke er anbefalt av oss. Pengene blir deretter flyttet over til de fondene vi mener er best, slik at din fondssparingen din er best mulig. Enkeltaksjer vil bli solgt og investert basert på spareplanen du har satt opp. Ta kontakt med våre spareeksperter på chatten hvis du har noen spørsmål.

Hvilke fond kan jeg ha i ASK?

Alle aksjefond som består av 80 % aksjer eller mer, i tillegg til aksjer, kan være del av en aksjesparekonto. Kron oppretter automatisk aksjesparekonto for aksjefondene og aksjene i din investering som passer så du slipper å ikke tenke på det. Dersom du allerede har fond så kan vi enkelt overføre dem til Kron for deg. Du behøver bare å velge «Flytt fond til Kron» så ordner vi alt. Hvis du allerede er kunde i Kron logger du inn, deretter klikker på personikonet øverst til høyre så velger ‘Overfør fra fond’.

Hvordan vet jeg om mine fond passer til ASK?

Kron vil sette de aksjefondene som passer til på en aksjesparekonto for deg så du ikke tenke på dette. Det vil si de aksjefondene som består av 80 % aksjer eller mer. De som ikke passer vil vi selge for så å sette gevinsten i andre aksjer og fond basert på spareplanen din. Hvis du allerede har investert i fond som du har i ASK kan du sjekke med banken din om de består av minimum 80 % aksjer.

Når bør jeg flytte til fondene til ASK?

Dersom du har negativ utvikling på dine fond bør du først selge fondene dine før du flytter dem over til en aksjesparekonto. Hvis du har positiv utvikling på dine fond kan du flytte fondene dine til Kron så oppretter vi en aksjesparekonto for deg. 

Må jeg betale skatt når Kron flytter fondene mine til ASK?

Nei, ikke foreløpig. Myndighetene har opprettet et overgangsvindu frem til utgangen av 2018 der flytting av fond og aksjer inn i aksjesparekonto ikke utløser skatt.
Vi selger alle fond og aksjer som ikke er anbefalt. Deretter flytter vi pengene slik at de står i stil med planen din. Dersom du flytter en stor sum fra en annen aksjesparekonto til en plan hos oss med kort sparetid kan det utløse skatt. Vi anbefaler at du tar kontakt med oss på chatten hvis du er usikker. 

Kan jeg flytte fondene mine ut av Krons ASK?

Hos Kron kan du alltid velge å ta ut dine sparepenger fordi vi ønsker å gjøre det enkelt for deg. Dette kan du gjøre i Kron-appen eller på nettsiden via din profil. Da vil det ta ca. syv dager før pengene er på din bankkonto.

Hva er bakdelen med ASK?

Aksjesparekonto kan gjøre din sparing mer komplisert. Det er fordi du bare kan ha aksjefond og aksjer, men ikke rentefond inne på aksjesparekonto. Tidligere var kombinasjonsfond som bestod av både aksjefond og rentefond ofte en god løsning, men det er ikke lenger gunstig skattemessig. Med den nye ordningen må du selv sjonglere sparepengene mellom de to kontoene, som både kan være komplisert og ta mye tid. Det er fort gjort å ende opp med å ta for høy risiko ved å sette en for stor andel av sparepengene dine i aksjer og aksjesparefond i aksjesparekontoen, heller enn i de mindre risikofylte rentefondene. Som kunde i Kron slipper du dette fordi vi sørger for at du til enhver tid har riktig sammensetning av aksjefond og rentefond, og flytter sparepengene dit det er mest gunstig for deg i forhold til din spareplan.

Aksjesparekonto er en fordel for alle som har aksjefond med positiv utvikling i dag. Dersom utviklingen er negativ vil det ikke være lurt å flytte fondene fordi du går glipp av skattefradraget. Dersom du er usikker på om fondene eller aksjene dine hører hjemme på en ASK kan du ta kontakt med oss chatten.